EPICNEO – angol nyelv, felirattal

Nem rég pörgött le az utolsó képkocka, így friss az élmény, de nem hagyom ülepedni. Hogy el lehessen helyezni a véleményem, előjáróban annyi, hogy az Original Trilógián nevelkedett Star Wars fan korosztályt képviselem és Az Ébredő Erő sok pozitívat bennem nem ébresztett. Éppen ezért nem voltak nagy elvárásaim Az Utolsó Jedik felé. Láttam/olvastam az előzetes reklámkritikákat, de öreg vagyok már, hogy bármilyen hype vonatra felüljek.

Kezdjük a pozitívumokkal, mert bizony van sok. A film egyértelműen felülmúlta a várakozásaimat és az előző részt (ez utóbbi nem nagy kunszt). Az öregek színészi játéka NAGYON ott van. Mark Hamill jól adja az új helyzetét, Benicio Del Toro pedig egyenesen Zseniális. De tényleg. Nagy piros ötös játékért és a karakterért.

Sok új helyszín, sok új hajó és harci gép mindenfelé. Nem lehet rájuk panasz, NAGYON jól össze vannak rakva. A különböző Star Wars Board Gamekbe/Battlefront 72-be lesz mit rakni dögivel.

Az erő szálat is szépen tovább göngyölítik megfelelően adagolva. Korrektül összeáll ez a rész a végére (Ehhez nagyon Kell Mark Hamill játéka). Ez adja az igazi erejét a filmnek. Daisy Ridley is láthatóan sokat fejlődött az SW 7 óta.

Tudom a porgoktól sokan előre irtóztak, de pont megfelelő mennyiségben vannak jelen. Jól feldobják a filmet, tényleg cukik a pozitív értelemben. Amúgy a humort is jókor és jó helyen intézi a film. Piros pont ide is!

És a sötét oldal: Olyan baromságok vannak a filmben, hogy… hogy… komoly? KOMOLY?! Leia egyik jelenete tényleg olyan igazi WTF HELL?!?!

Számomra fontos, hogy hihető legyen a történet és a Jók megfelelő erejű és hiteles ellenpólust kapjanak. Ehhez Kylo Ren barátunk olyan mint a vizezett sör, viccnek is gyenge. Az Első – Retard – Rendben sajnos senki sem rendelkezik 20-nál több IQ-val, így már a levegővétel is nehézséget okoz náluk. Szerencsére az Ellenállásnál sem álltak sorba az észért, igaz ők tudnak lőni/gépet vezetni/mindenhonnan megszökni/mindent lövést elkerülni. Valójában kicsit túlélőshow feelingje van a filmnek, ahol nem is egymással küzdenek a felek, hanem saját zseniális ötleteikkel – ki pusztitja ki magát hamarabb. Hiába mélyebb, felnőttebb a Force vonal, ha teljesen hiteltelen, hogy ez a két frakció bármiért küzdeni képes, ne adj Isten URALNI a galaxist! Ha kicsit jobban odafigyelnek az EQ mellett az IQ-ra, mert nem leküzdhetetlen feladat, akkor zseniális film születhetett volna.

Így nekem csak 6. Nem lett rossz és az asszonynak is tetszett, de nem fogod véresre tapsolni a kezed. Nyilván Minden SW fannak kötelező!:)

COREL – angol is és magyar is

Episode VIII; Hááát … ööö … izé … megaztap#&#a …

Szóval hogy is mondjam. Először volt pár „mi ez a hülyeség” kérdésem … Aztán amikor kezdett összeérni mint egy jó sólet, akkor meg tátva maradt a szám.

Fentebb a tisztelt kolléga igen sokat elmondott már. Én szintén kiemelném Benicio Del Toro játékát (remélem viszontlátjuk még a karakterét, kár lenne veszni hagyni), valamint mindenképpen adnék piros pontot Adam Drivernek. Egyrészt, az érzelmek megjelenítése nagyon sikerült neki. Lehet, hogy hülye, picsogós kistöknek fogjátok tartani, de gondoljatok bele, hogy míg a színházban méterekre játszanak tőled, ezért a színész eltúlozza a játékot, addig a mozivásznon a színész teljes arca látszódik nagy plánban, minden egyes rezdülés azonnali hatásokat kelt az arcon, és el kell hitetnie veled, hogy amit látsz az tényleg érzelem. Én elhittem neki.

Hozzá kell tennem, hogy a filmet KÖTELEZŐ lesz megnézni angolul is, felirattal, mert a magyar szinkron (sajnos hallhatóan erőlködött Sthol Buci), egyáltalán nem adja vissza azt, amit a színészek adnak. Gondoljunk csak az angol nyelvű előzetesben elhangzott „breath” – „lélegezz” felhívóra Luke-tól. A moziban ez ellaposodott, hangsúlytalan, és egyszerűen olyan volt, mint ha az Orient expressz a régi fekete-vonatok kocsijaival közlekedett volna.
Azt remélem sokan tudják, hogy Mark Hamill hosszú éveken keresztül volt Joker hangja a Batman rajzfilmekben, így NAGYON megtanult bánni a hangjával. Amit az előzetesek alapján itt bizony igencsak kamatoztatott. A jó hang rengeteget ad a színészi játékhoz.
De ez a sablonos szinkron teljesen jellemző az egész film alatt.

Ami meglepő volt – bár ezt már pár helyen olvastam – az a poén és geek áradat. Rengeteg poén volt a filmebe, nagyon sok visszautalással. Az első tíz percben konkrétan szakadtam a röhögéstől. A legszebb és legjobb komikus filmek vonásai voltak fellelhetőek az elején. Persze ez a későbbiekben vissza lett véve, hiszen mégiscsak egy Star Wars film, és nem a Looney Toons. De még így is messze több poén volt benne, mint amikre bárki is számított. És ami a legfontosabb; megkaptuk végre azt a vicces mellékfigurát, akit eddig – az Ep7 kivételével – C3PO alakított. Az előző epizódban hiányoztak 3PO badarságai, okvetlenkedései, és szüntelen zsörtölődése. Most egy másik személyben megkaptuk a vicces – néha konkrétan utálatig nevetséges – karaktert. Szóval a szereplőt egy percig sem lehet komolyan venni.

Bár a film hosszú, nem nézegettem az órát mikor lesz vége. Van a filmben annyi csavar, történés, és meglepetés, amely bőven kitölti az időt. Szerintem ez sokkal több lett volna (bizonyos jeleneteken egyszerűen látszódik, hogy a nagy részét kidobták). Voltak olyan mellékszálak (mint Finn és a technikus nő), amit vagy ki kellett volna hagyni, vagy kevesebbet kellett volna hozni, vagy többet. Szóval az a szál egy picit kilógott, de valahogy mégiscsak kellett.
Ami nagyon tetszett benne az a full Battlestar Galactica feeling volt.

Ami bizonyos. Ez már egy ÚJ (igen nagybetűkkel) Star Wars. Úgy van vége a filmnek, hogy az ember azt kívánja, bárcsak ma este már a IX. epizódot nézné, mert eljutott egy olyan pontra a sztori, hogy vége van, de még sincs vége. Teljesen nyitva hagyták az egészét, és a fény és sötétség konfliktusán kívül SEMMIT nem lehet előre sejteni.

 

EQUILAN – angol nyelv, felirattal

Huhhh… hát ezt is megértük. Epicneo kollégához csatlakozva tegnap este koronáztam meg az év végét ezzel a FANTASZTIKUS filmmel. Igazából, a srácok szinte mindent elmondtak már amit én is el tudnék mondani. Kiemelném az öreg Hamill lenyűgöző színészi játékát (érezhető rajta a szinkron színészi múlt, de a tényleges szinészi teljesítményét sem szabad figyelmen kívül hagyni), a Del Toro által hozott nagyon dörzsölt karaktert, Carrie Fishert, az űrcsatákat, DE ne feledkezzünk meg a fiatalabb generációról sem, mert mind nagyon-nagyot alkottak. Azt tudni kell rólam, hogy én filmnézés közben nagyon sokszor gesztikulálok csak úgy magamnak és a filmnek. Neo kolléga meg is jegyezte a film után nevetve, hogy vicces volt látni egy-egy jelenetnél, hogy amit ő csak gondolt azt én mondjuk széttárt karokkal, a vászonnak mutogatva éltem át. Mert igen, nagyon sok a „mostmegmiajóóó….”-pillanat van a fimben. Ami jó, mert szeretem az ilyen filmeket. Megmozgatják az ember agyát. Azt is bevallom férfiasan, hogy bizony megesett egy-egy megindítóbb jelenetnél, hogy könny szökött a szemembe, legyen az akár a nosztalgiától (mert azért volt benne egy párszor), vagy pedig az adott jelenet tragikusságától. És a legutolsó jelenet… nem, nem lövöm le a poént, ezt mindenkinek látnia KELL… Nem is egyszer, mert ez ilyen többszörnézős film. 😉  A Erő legyen Velünk még sokáig!

… és az SWMini is 😉