UPDATE: Elkészült a cikkről egy videóanyag! A csatornán találhattok számos más tartalmat is, ami az idő folyamán bővítésre kerül!

A linkért kattintsatok ide!

vagy ide:

tumblr_n515mgjD4J1rawb5do1_r1_500

Kyle Katarn, az egyik legmegbecsültebb és legnagyobb rálátással rendelkező egyén volt. Azt a nézőpontot osztotta, mely szerint alapvetően egyik képesség sem gonosz, minden azon múlik, hogyan használjuk. Lássuk mennyire volt igaza a Harcmesternek.

Válassz egyet!
Válassz egyet!

Sok erőképességet titulálunk jónak, vagy gonosznak, de igazunk van-e ilyenkor? Mindkét oldalnak megvannak a maga repertoárjaiban a klasszikus képességek. A Jediknél az Erőlökések, -húzások, -gyógyítás stb. A Sitheknél az Erővillámok, Sithmágia, Erőelszívás stb. Az én véleményem az, hogy sok képességet beskatulyázunk az alapján, amit a filmekben láttunk, de gondoljunk csak bele abba egy pillanatra, hogy például egy erőelszívással lehetőségünk nyílik, mondjuk kiszívni valakinek a testéből a mérget. Az erőmegragadással egy nehéz tárgyat tudunk leemelni valakiről. És így tovább…

ALuke_Swarm_Warz egyetlen, amire talán nem lehet példát mondani az pont az Erővillám. Ezt csakis olyan célokra lehet használni, ahol ártani akarunk másoknak. A Jedi Rend fennállásakor úgy gondolták, hogy ezt a képességet veszélyes tanítani, hiszen a Sötét oldal nagyon szoros kapcsolatban áll e technikával. Az Új Jedi Rendben nem volt ritkaság, hogy valaki megtanulta az Erővillámokat, de továbbra is egy veszélyes technika maradt. Egy Erővillám megidézésekor a használónak a Sötét oldal energiáit kell felhasználnia. Kyle Katarn, előszeretettel alkalmazta ezt, még a tanítványának Jayden Korrnak is megtanította. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni Luke Skywalker-ről sem, aki szintén demonstrálta ezt a képességet.

kyleDarth Plaguies szerint, egy Jedi, ha elég jártass az Erőben képes megidézni Erővillámot, de sosem olyat, és olyan szinten, mint egy igazi Sith, ugyanis ők képesek elfogadni az ezzel járó következményeket. Így hát ez a válasz: igen, van rá mód, de meglehetősen kockázatos. Jayden az idő múlásával felhagyott a használatával, mert úgy érezte, hogy a Sötét oldala felülkerekedik rajta. Kylenak, és Lukenak pedig már volt tapasztalata a Sötét oldallal, hiszen mind a ketten voltak az útján. És nem feledkezhetünk meg az Erővel való kapcsolatukról sem.

A Klónháborúk idejéből is van példa ettől függetlenül, hogy Jedik használtak Erővillámokat. Plo Koon például el is nevezte Electric Judgmentnek (elektromos ítélet). 4112790247_dca048fa08_zEz egy gyengébb változata volt az Erővillámoknak, csupán kábításra volt alkalmas, viszont nem igényelt érintkezést a Sötét oldallal. Quinlan Vosnak szintén volt valamilyen tapasztalata az Erővillámokkal a benne rejlő sötétség miatt, és néhány esetben használta is. A másik példa Garen Malek volt. Bár nem volt Jedi, mégis miután szakított a Sötét oldallal még mindig képes volt megidézni Erővillámokat olyan szinten, hogy akár hamuvá is égetett embereket.

DarkForceHeal
Cade méregteleníti kettejük testét az ő egyedi képességével

Cade Skywalker – Luke leszármazottja –  egy teljesen egyedi, és páratlan módon tudta használni az Erő villámlást. Kihasználva a képességét, hogy látja maga körül a töréspontokat az emberekben és a tárgyakban, a villámokkal tudott gyógyítani, visszarántva embereket a halál széléről vagy megölni őket. Egyetlen hátránya, hogy ilyenkor Cade túlságosan is közel kerül a Sötét oldalhoz, és rengeteg energiát, valamit koncentrációt igényel alkalmazása.

Az Erővillámok többféle színekben megjelenhetnek, ám ezidáig nem kaptunk magyarázatot a miértjére. A legtöbb Sith általában kék villámot használ, azonban például Darth Bane vagy Darth Sidious lilát; Mother Talzin, és az éjnővérek zöldet; Darth Tenebrous, és a Fiú vöröset; Kyp Durron pedig feketét.