swx35_preview4

Mai témánk a (Balti-)tengeren túlról érkezett, friss, és rámutat arra, mi történik kis hazánkon kívül. Több szót erre nem is érdemes vesztegetni, vessétek bele magatokat az alábbi ínyencségbe!

Sziasztok! A nevem Vámos Csaba én is lelkes X-wing játékos vagyok, sajnos mégsem képviseltetem magam Magyarországi versenyeken, mert Svédországban reptetem a Lázadókat.

Sebők Ricsi keresett fel, hogy írjak egy helyzetjelentést a Svédországi állapotokról. Ennek most örömmel teszek eleget.

Szóval a svédországi helyzet megértéshez muszáj leszögeznem a szörnyű valóságot: Svédország nagy! Pontosabban hosszú. Ez azt jelenti, hiába van minden hétvégén Store Championship sajnos a távolság miatt nem kivitelezhető, hogy minden részt vegyek. Én Sundsvallban lakom egy közepes méretű város Svédország közepén. De ha mondjuk, le akarunk ugrani Stockholmba egy turnamentre az egy 4 órás autóút és ez még csak Stockholm, de ha az ember Götenborgba vagy Malmöbe akar menni az 8-9 órás út. Ezért van az, hogy mi csak a ”közelebbi” versenyekre járunk: Östersund (2 óra) Uppsala (3 óra) Örnsköldsvik (1,5 óra) Umeå (3 óra) és persze arra, amit itt helyben szervezünk. A nagy távolságok miatt az országos versenyt tömbösítik, és régiók szerint helyezik el. Május 6-7 Északi régió Skellefteå-ban, Május 7 déli régió Linköping-ben, Május 13-14 közép régió Östersund és a nagy végső verseny Június 4 Uppsala. A június negyedikéi azért is fontos, mert az FFG összevonta Norvégiát, Dániát és Svédországot egy nagy csoportba és ott fog eldőlni ki a legjobb a régióban.

Svédország a valóságban még nagyobb, mint ahogy a térképen látszik. És még hosszú is.

Most, hogy az alapokkal megvagyunk, jöhetnek a meták!

Meta Wave 8 előtt

Svédországot X-wing terén 2 részre lehet bontani:

Déli régió Malmö, Götenborg. Minden ami Uppsala és alatt van. Javarészt Arcdogereket használnak Soontir, Darth Vader és Palpmobil (lambda benne Palpatinnal), de találkozhatsz Brobotok-val (kettő IG-2000) is.

Északi régió: Sundsvall, Östersund , Umeå-ig. Nagyhajó mini swarm, swarm, valamint két nagyhajó, Brobotok, Falconok.

De ez nem azt jelenti, hogy csak ilyenekkel futsz, össze nekik is van kísérletező szellemük. De nagy részben velük találkozhattál. Na, ezt rúgta fel a wave 8. És nekem volt szerencsétlenségem megtapasztalni a wave 8 megérkezését Uppsalába.

12953183_1103545666332331_1299794216_o

Uppsala és a wave 8

Április 2.-án rendeztek egy Store Championship-et Uppsalába el is határoztuk Patrikkal és Félixxel (mentoraim, tanáraim, barátaim), hogy lemegyünk és kipróbáljuk magunkat délen (sajnos Félix végül nem tartott velünk családi program miatt). Ez egy fontos tapasztalat számomra, mert én nem vagyok olyan régóta ebben a játékban (3. bajnokságom volt) és kell a tapasztalat. Főleg a déli verseny tapasztalata. Merthogy nemcsak a meta változik, ahogy Svédországban barangol az ember, hanem a hozzáállás is. Míg északon a „fly casual” gondolkodásmódot, és listaépítést követik, addig délen inkább a versenyszellem és győzelem orientált játékot játsszák. Ezt nem úgy kell érteni, hogy vér folyik, és tiszta gyűlölet uralkodik minden játék alkalmával, de összefuthatsz olyan ellenféllel, aki kegyetlenül betartja a szabályokat, és ha elfelejtetted az akciót és egy másik hajód már lépett, akkor erre ráfáztál. Persze ezt is meglehet érteni, de túlzásokba nem kell esni és főleg elfelejteni, hogy ez egy játék és azért vagyunk itt, hogy jól szórakozzunk. Na de térjünk rá a versenyre vagy tragédiára, ez mindössze nézőpont kérdése.

Sajnos a megmérettetést megelőző héten egyáltalán nem tudtam repülni, ez tisztán látszott a versenyen nyújtott siralmas teljesítményemen.

A listám az arcdoggerek rémálmát hivatott megtestesíteni (a sors fintora, hogy egyetlen egy igazi arcdoggerrel sem találkoztam).

Unicorns of the Galaxy

  • Ten Numb (35)
    B-Wing (31), “Mangler” Cannon (4), Adaptability (0)
  • Lieutenant Blount (21)
    Z-95 Headhunter (17), Ion Pulse Missiles (3), Deadeye (1)
  • Green Squadron Pilot (17)
    A-Wing (19), Chardaan Refit (-2), Adaptability (0)
  • Gold Squadron Pilot (27)
    Y-Wing (18), Bomb Loadout (0), Twin Laser Turret (6), Proximity Mines (3)

A terv az, Numb így is úgy beviszi a kritet, ezzel pusztítva, valamint fájdalmat és kétségbeesést osztva az arcdogereknek. Adaptability miatt egyszerre lép és lő Soontirral és Véderrel. Blount fókuszál és kilövi az Ion Pulse missiles-t, ami talál, mert Blount pilóta képessége ezt teszi lehetővé, aztán az ionizált hajó következő körben egyet lép, rá az Y-wing által ledobott Proximity Mines-ra. Az A-wing pedig csak ott tengeti életét és lövöldöz.

Első meccsem Poe, Wedge, Tycho ellen győzelemmel zárult. Poe-t hamar ki tudtam szedni, ehhez hozzájárult, hogy megkapta a proxy-t is utána az A-wing és az X-wing levadászása nem okozott gondot.

12946870_1103545669665664_2122491100_o
Feállás
12970152_1103545732998991_1496867333_o
Poe még nem is sejti, hogy ez egy csapda!

Második meccsem 3 punishing one ellen volt.

  • Contracted Scout + Proton Torpedos + Extra Munitions + R4 Agromech + Deadeye + Guidance Chips + Boba Fett
  • Contracted Scout + Plasma Torpedoes + Extra Munitions + Guidance Chips + Deadeye + R4 Agromech
  • Contracted Scout + Proton Torpedos + Extra Munitions + Deadeye + Guidance Chips

12970677_1103545736332324_1756840775_o

Csúnya mészárlás lett a vége. Mindhárom nagyhajó deadeye-jal, proton torpedókkal és csupa fájdalommal. Rosszul is repültem, nem is igazán tudtam, hogyan kéne. Sikeresen ütköztettem Blountot az első tűzváltás előtt így nem tudtam fókuszálni vele és az Ion pulse-t sem tudta kilőni. 3 hajó össztüzében a Y-wing eltűnt. Ami utána következett az kétségbeesett menekülés és pontmentés.

Harmadik meccs Patrik barátom ellen. Ő meg pont a Félixtől kölcsönkapott Crack shot swarmmal repült.

12946936_1103545729665658_1577853136_o

  • Howlrunner + Crack Shot + Stealth Device
  • Black Squadron Pilot + Crack Shot
  • Black Squadron Pilot + Crack Shot
  • Black Squadron Pilot + Crack Shot
  • Black Squadron Pilot + Crack Shot
  • Wampa + Stealth Device

12970317_1103545722998992_604891013_o

Még egyszer sem sikerült megvernem a Crack shot listát. De ez alkalommal kerültem hozzá a legközelebb. Az első körben sikerült kiszednem Howlrunnert egy szerencsés direct hit és az ion pulse miatt. Ledobtam a bombát is rá egy tie vadászra 1 találatért, de sajnos Ten Numbbal sikerült egy nagyon fontos pillanatban egy aszteroidán landolnom így nem tudott lőni, ez hozta vissza a meccsbe Patrikot és ő sajnos nem hibázott és megnyerte.

12953152_1103545779665653_2047254985_o

Negyedik meccs egy arcdogerré tunningolt Ghost, Jake Farrel és egy mezei Z-95 ellen mentem.

  • Jake Farrell + A-Wing Test Pilot + Proton Rockets + Veteran Instincts + Autothrusters + Push the Limit
  • Bandit Squadron Pilot
  • Hera Syndulla + Fire-Control System + Extra Munitions + Proton Torpedos + Weapons Engineer + Navigator + Guidance Chips

A Ghost nagyon érdekes koncepció alapján volt kiépítve. Hera Syndulla egy Navigátor upgraddel. Ez azt jelenti, mikor felfedi a dial-t oda forgatja, ahova akarja. Mert a pilótaképessége lehetővé teszi, hogy cserélgessen zöld színű manőverek valamint piros színű manőverek között, a Navigátor jóvoltából pedig lecserélheti a sebességét a kiválasztott manővernek. Tehát úgy nézett ki ez játékban, hogy kiválasztotta zöld egyes előre manővert majd elkezdett gondolkodni hova szeretne menni, utána elfordította az enyhe zöld egyesre a pilóta képesség jóvoltából, majd átváltotta 3 enyhe kanyarra a Navigátor miatt, és ennyi. 7 pilot skill és utánad dönt, hogy mit szeretne csinálni. Van benne koncepció, ez a meccs is meglehetett volna, de sajnos Ten Numbot levadászták. Utána hiába lőttem le a Z-95-öt meg a Ghost-ot, az A-wing-je levadászta Blountot és az én megmaradt A-wing-em sajnos már nem bírta elcsípni.

Ötödik meccs.

  • Boba Fett + Glitterstim + Push the Limit + Engine Upgrade + Gonk
  • Kath Scarlet + Glitterstim + Push the Limit + Engine Upgrade + K4 Security Droid

Sok szót nem érdemel nem koncentráltam. Két Slave One ellen repültem. Életemben először, sokat tanultam belőle. De sajnos győzelmet nem könyvelhettem.

Patrik barátom bekerült az első négybe, ő ott kapott ki egy nagyon érdekes X-wing lista ellen.

  • Wes Janson (31)
    X-Wing (29), R2 Astromech (1), Veteran Instincts (1), Integrated Astromech (0)
  • Wedge Antilles (32)
    X-Wing (29), BB-8 (2), Crack Shot (1), Integrated Astromech (0)
  • Poe Dameron (37)
    T-70 X-Wing (31), R5-P9 (3), Veteran Instincts (1), Autothrusters (2)
A legjobb X-Wing pilóta

Mentségére szóljon, hogy ellenfele a verseny legtapasztaltabb játékosa volt és csak X-wingekkel repül. A hibát ott követte el, hogy nem volt elég bátor így nagy balszerencséjére egy enyhe jobbkanyar után amit hármas sebességgel vitt véghez csak egy Tie vadász volt lő távban mind a három X-wingnek. Wes lőtt először elvette a fókuszt bevitt egy találatot, utána Poe jött ő is bevitt egy találatot végül Wedge fejezte be egy crack shoot-val. A következő körben egyes rangeben voltak és mindhárom X-wingnek volt akciója, kiszedték Howlrunnert, utána már csak egy X-winget tudott leszedni. Poe és Wedge csak két Tie vadászt hagyott.

A Másik asztalon ugyancsak egy Crack shot lista játszott egy Tie Prototype Miniswarm ellen.

  • Baron of the Empire + Tie/v1 + Crack Shot + Guidance Chips + Concussion Missiles
  • Baron of the Empire + Tie/v1 + Crack Shot + Guidance Chips + Concussion Missiles
  • Baron of the Empire + Tie/v1 + Crack Shot + Guidance Chips + Concussion Missiles
  • Baron of the Empire + Tie/v1 + Crack Shot + Guidance Chips + Concussion Missiles
„Ezekkel könnyebb parkolni, mint a régi TIE modellekkel! Tízből tíz inkvizítor ezt ajánlja! – Sienar Fleet Systems”

Tiszta idegesítés és fájdalom! Nem volt valami lenyűgözően izgalmas meccs. Miután találkoztak csak egy zsebkendőnyi területen birkóztak és próbálták egymást lelőni mégis a mennyiség felülemelkedett a minőségen és a Crack shoot swarm nyert.

A döntőt nem vártuk meg, így is 21:00 volt és még 3 óra út állt előttünk. De később kaptuk a hírt, hogy az X-wing-es nyerte a versenyt, hibátlan napot könyvelhetett. Azért nekem nagyot dobbant a szívem, mert a kedvenc hajóm az X-wing és jó volt látni egy működőképes koncepcióban.

Összességében sokat tanultam ebből a versenyből. De az biztos, hogy a nap legfontosabb leckéje: a siker egyenlő a gyakorlással. Én ezt fogom tenni. Van két hetem a következő versenyig, addig annyit fogok repülni amennyit csak tudok. Ezt ajánlom mindenkinek és minél több ellenfél ellen. Mert sokkal jobb, ha már tudod mire számíthatsz.

Üdvözletem küldöm innen Svédországból és persze az Erő legyen veletek!

Köszönjük Csaba a cikket, élvezetes volt elolvasni, és jól pörgő kockákat kívánunk neked az elkövetkező megmérettetésekre! Olvasóinknak csak ajánljuk, hogy fogadják meg a beszámoló végén lévő tanácsokat. Az swmini legyen mindenkivel!

Comments are closed.