main.jpg

Az utolsó pillanatban úgy adódott, hogy mégis el tudtam menni a szolnoki versenyre, így 16-ikként sikerült becsatlakoznom az év első komoly X-Winges eseményére. Nagyon sokat gondolkodtam a Birodalmi listákon amiket a versenyre vittem volna, de a teszt-meccseken egyik se muzsikált annyira kiemelkedően, mint amennyire szerettem volna. Végső elkeseredésemben váratlan fegyverhez nyúltam. Előszedtem a dobozomat amiben a Lázadó erőimet tartom. Alapvetően Scum-mal vagy Birodalommal szeretek játszani, így viszonylag ritkán használom ezeket a hajókat. Most viszont úgy voltam vele, hogy tekintettel arra, hogy a Ligában nem lesz jelentősége a versenyen elért eredménynek gondoltam összerakok egy olyan lázadó listát, amely ellen csak a rémálmaimban mennék. Így előkerült a Radványi Zoli jóvoltából frissen festett Poe-m (örök hálám a fantasztikus munkáért), Miranda a K-wing-ben, és a legtöbbek által méltán rettegett R3-as stresszbot.

99 pont

Poe Dameron (38) „Black Leader”

  • R2-D2 (4)
  • Veteran Instincts (1)
  • Autothrusters (2)

Miranda Doni (35)

  • Twin Laser Turret (6)

Gold Squadron Pilot (26) „Stress Hog”

  • BTL-A4 Y-Wing (0)
  • R3-A2 (2)
  • Twin Laser Turret (6)

Poe nehéz ellenfél eddigi tapasztalataim szerint, főleg ha van fókusza, úgyhogy gondoltam, ha világbajnoknak elég jó volt, akkor nekem is az lesz. Miranda képessége a Twin Laser Turrettel (TLT), és SLAM-mel csak simán undorító. A Stress Hog a maga nemes egyszerűségében jó minden ellen, ami arra épít, hogy lesz akciója (pl.: Poe). A bajnokság előtt volt még 2 meccsnyi próbalehetőségem, ahol a listám egész jól bizonyított, és kicsit ráéreztem a Miranda SLAM-jében rejlő lehetőségekre, úgyhogy kivételesen egy kipróbált listával érkeztem a szombati versenyre, Szolnokra.

hammer_squadron.jpg

A tükörlabirintusban

A szolnoki versenyre leadott 16 nevezési listákban 9 db Lázadó lista volt, amelyből 6-7-ben ott villogott Poe (talán csak Ricsi és Gergő listája volt az a lázadó amiben nem volt). A 4 meccsemből 3-at Lázadó csapat ellen játszottam, úgyhogy néhány gondolatomat megosztanám veletek mindegyikkel kapcsolatban.

1. meccs – Réka

Az ifjú hölgy listájában az R5-X1 droid tetszett meg a legjobban. Ezzel a droiddal ugyanis 1 körig ignorálhatunk minden akadályt, mind repüléskor, mind támadáskor. Ez nagyon meg tudja növelni a kiszámíthatatlanságunkat, ugyanis kényelmesen elbújhatunk vele egy laza aszteroidán átrepüléssel, vagy akár egy rárepüléssel!. Mivel a kártya megfogalmazása az, hogy „may ignore obstacles”, ezért látnunk kell azt is, hogy a támadásaink nem lesznek obstructed akkor sem, ha át kell lőnünk egy aszteroidán. A még jobb a jóban, hogy az ellenünk érkezőkre viszánt jár az extra zöld kocka, így ha ügyesen tudjuk kihasználni ezt a lehetőségünket komoly fejfájást okozhatunk ellenfelünknek. Ha van annyi gap-ünk és üres droid szlotunk szerintem remek választás ez a kis bajkeverő.

adamywing.jpg

Ami viszont szerintem nem volt annyira szerencsés választás az Poe-n az a Weapon Guidance, és a Push the Limit. A Weapon Guidance-al az a gondom, hogy Poe-val nem akarom elkölteni a fókuszom, csak ha már minden ellenfelem támadt. Ez viszont nagyon ritkán fordul elő, mivel 8-10 a Pilot skill-ünk (PS) általában. A Push the Limit, amúgy is nagyon kockázatos fegyverré vált a stresszbotok tömeges megjelenésével, mert nem fogunk tudni kijönni a stresszből, és azt gondolom, hogy ha nincs BB-8-unk akkor szinte minden esetben jobban járunk a nagyobb PS-sel. Már csak annyit tudnék hozzáadni, hogy szerintem kár BB-8-at rakni egy Y-szárnyúra, mert gyötrelmesen kevés zöld manővere van, és csak nagyon ritkán lehet kihasználni (a meccs során konkrétan nem volt ilyen).

Réka – 100 pont

Poe Dameron (42)

  • R2-D2 (4)
  • Weapons Guidance (2)
  • Push the Limit (3)
  • Autothrusters (2)

Gold Squadron Pilot (28)

  • R5-X3 (1)
  • Twin Laser Turret (6)
  • Hull Upgrade (3)

Gold Squadron Pilot (30)

  • BB-8 (2)
  • Twin Laser Turret (6)
  • Shield Upgrade (4)

y-wing_1.jpg

Mivel az én csapatom 99 pontból állt, ezért átadtam a kezdeményezést Rékának, hogy Mirandával az ő Poe-ja után jöhessek. Ez hatalmas fegyvertény egy SLAM-el rendelkező hajónak, mert én tudom szabályozni, hogy mikor lőhet rám (optimális esetben soha).

Mindketten középről indultunk, és rohamtempóban már a második körben lőtávba kerültünk egymáshoz. Az ő egyik Y-ja elvesztette a pajzsait Poe és a stresszbotom áldásos tevékenységének hála, Miranda pedig kicsit megcsipkedte Réka ászát, de semmi maradandó kárt nem okozott (R2 áldásos képességének köszönhetően). A 3. körben a „Stress Hog”-om egy váratlan irányváltással ráfordult az ellenfél Poe Dameronjára és megajándékozta 1 extra stresszel a Push the Limitje mellé (mivel 1-es távolságban volt, ezért ellene a TLT-t nem tudtam használni. Bár érdemi kárt nem okozott és a választűz miatt komoly károkat szenvedett, de a dolgát megtette. Ezalatt az én „Fekete Vezérem” Miranda hathatós közreműködésével (mindkettő 4 kockával elsődleges fegyverrel Range 1-ből), lepucolta az ellenfél sérült Y-szárnyúját (ezen volt BB-8). Ezt követően a 4. körben Réka menekülni kezdett az ász pilótájával, hogy legyen ideje leszedni a stresszeket, mire megint össze kell csapnia velem. Ekkor 2. Y-szányúja eldobta a kis droidját, hogy átrepülhessen egy igazán alkalmatlan helyen található aszteroidán. A megpróbáltatásai itt még nem értek véget, ugyanis itt már készenlétben várta őt az én vezető párosom, hogy össztüzet zúdítson rá. Bár füstölt mindenhol, de élve jött ki az összecsapásból, és a TLT-jének hála kiiktatta az utolsókat rúgó „Stress Hog”-omat. Hősi tette sajnos azonban nem mentette meg a borzalmas végtől ugyanis a Poe-Miranda duóm ott volt a nyomában. Innentől kezdve nekem volt szinte két sértetlen hajóm Réka Poe-jával szemben és ez eldöntötte a meccset.

A legfőbb tapasztalatom az volt a meccsből, hogy Poe-val minden áron el kell kerülni a stresszbotokat, mert fókusz nélkül nem sokat ér az a két védekező kocka.

2. meccs – Balázs

Balázs listája már készült a stresszbotra, ugyanis Poe mellett ott virított Kyle Katarn, aki Range 1-3-ban átadhatja egy fókusz tokenét a haveroknak. Luke tanítványa azért remek választás, mert a stresszbotok nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy egy körben két célpontra kelljen vadászniuk. Vagy Katarnra megyünk rá, vagy Poe-ra, vagy ha látjuk mindkettőt akkor 1-1 stresszt adunk nekik. De tudjuk, hogy 1 stressz nem stressz, szóval Balázsnak mindneképpen jár a dícséret a remek build-ért.

Balázs – 100 pontletoltes.jpg

Kyle Katarn (33)

  • Predator (3)
  • Twin Laser Turret (6)
  • Recon Specialist (3)

Horton Salm (33)

  • R2-D6 (1)
  • Twin Laser Turret (6)
  • Veteran Instincts (1)

Poe Dameron (34)

  • BB-8 (2)
  • Veteran Instincts (1)
  • Integrated Astromech (0)

Kyle mellett ott van Horton Salm a TLT nagy barátja (Range 2-3-ban újradobálja a blank-eket). Hortonon ott az Elit Pilot Talent-et (EPT) adó droid, és egy Veteran Instinct. A build ezzel a részével az a fő problémám, hogy szerintem Hortonra teljesen fölösleges a Veteran Instinct és a droid. Mivel a lépésünkön ígyse úgyse tudunk változtatni, ezért a magasabb PS-nek csak annyi értelme van, hogy előbb lövünk. Mivel a TLT-vel nem vagyunk olyan magas sebzésekre desztinálva, mint egy magas Primary Weapon értékes hajóval, ezért úgy gondolom kár erre áldozni ezt a két pontot. Bár Salm képessége, tényleg elég ütős, mégis 7 extra pontot kell fizetnünk a Gold Squadronhoz képest érte. Ha ennyire irtózunk attól, hogy nincs kocka újradobásunk, akkor ebben a viszonylatban már jobban megéri szerintem a Stresszbotok mellett ha a Gold squadronra rakunk egy Predatort, az EPT-t adó droiddal 4 pontért.

Gyors fejszámolás után kijön, hogy Balázs listájára Poe-ra nemhogy a szokásos autothruster-re se maradt pont, de még R2-D2, vagy a szokásos R5-P9-se fér már rá, így maradt egy integrált BB-8 (ritkaság a kis droidot természetes környezetében látni). Bár a stresszbotok mellett, hamar értelmetlenné válhat a „narancs-gombócunk”, mivel free action-t adna, ha stresszelve használhatnád… De nem. Cserébe a 10-es Pilot skillel és a kezdeményezés átadásával rendkívül megnöveli az agilitásunk, és még akár ki is térhetünk az alkalmatlankodó Y-ok elől. Noh igen. A rutinosak már érzik mi lesz a bökkenő. Nincs initiative gap*. Nagyon nem szeretek 100 pontos listával repülni ha van elit pilótám, mert egy megkapott kezdeményezésen elmehet a meccs.

poe-dameron-x-wing.gif

*Initiative gapnek hívjuk azt a pontkülönbséget, amennyivel kevesebb pontból indítjuk a listánkat, mint 100. Az Initiative Gap lényege, hogy minél nagyobbra hagyjuk annál nagyobb eséllyel adhatjuk át a kezdeményezést az ellenfelünknek. Ez azért jó, mert a magas PS-es hajóink az ellenfél, ugyanilyen szintű hajói után lépnek, és Barrel Roll-al, vagy Boost-tal módosíthatunk a helyzetünkön, hogy ne tudjanak ránk lőni.

Ennek a meccsnek a részleteibe nem mennék bele annyira mint az elsőébe, de a lényeg, hogy a jó stratégia szerintem itt az volt, hogy Kyle Katarnt minél hamarabb ki kell  iktatni, mert amíg ő él, addig Poe-nak lesz fókusza, és piszkos nehéz lesz lelőni. Bár ezen az összecsapáson már komolyabb veszteségeket szenvedtem, de Miranda végül kényelmesen lehozta a meccset.

4. meccs – Gergő

A Lázadó párbajokban Gergővel volt a legnehezebb dolgom, ugyanis ő is hozott stresszbotot. Az ő listája már nagyon közel van ahhoz, amit hasonló helyzetben én is hoznék, habár Roark Garnet mellett szerintem tényleg jobban megérné, egy Predator-os Gold Squadront hozni (6 ponttal kevesebbért, halkan megjegyzem). Az Ion tornyon TLT-re cserélésén is lehet vitatkozni, de szerintem ez már tényleg játéksítlus függő, és ha ügyesen használja az ember akár még jól is járhat vele. (Pl.: a meccs során egy eltévedt ion találat miatt majdnem leszánkázott a max életes Mirandám a pályáról).

Gergő – 99 pont

Horton Salm (34)

  • R7-T1 (3)
  • Twin Laser Turret (6)

Gold Squadron Pilot (26) „The Evil Stress Hog”

  • BTL-A4 Y-Wing (0)
  • R3-A2 (2)
  • Twin Laser Turret (6)

Roark Garnet (27)

  • Ion Cannon Turret (5)
  • Recon Specialist (3)

Bandit Squadron Pilot (12) „Töki”

A meccs során több olyan navigációs hibát is elkövettem, amely akár a vereségemet okozhatta volna. Az első ilyen volt, hogy habár csak egy miliméterrel, de sikeresen benavigáltam Range 3-ba Poe-t Gergő „Gonosz Stressz Hog”-jához. Soha. Ismétlem, soha ne vezesd Poe-t egy stresszbot elé, hacsak nem vagy 100%-ig biztos benne, hogy lelövöd mielőtt lőhetne. Mivel ebben a listában Roark Garnet biztosította ellenfelemet, hogy Poe előtt lőjön, ezért jogosan fogtam a fejem az amatőr hibámért. Így esett, hogy a „Fekete Vezéremre” a 2. körben felkerült a kötelező két stressz, és onnantól kezdve, hogy mentsem a menthetőt és pajzsot töltsek, csak kis zöld előrékkel sodródtam az ász pilótámmal. Mielőtt a T-70-es megadta volna magát az ellenfél koncentrált össztüze alatt, sikerült vele leadnom két lövést Range 1-re, amelynek 8 kockájából sikerült 1 teljes találatot dobnom Horton ellen. Ne értsetek félre, nem akarom a kockákra fogni, a hibát sokkal korábban követtem el, amikor benavigáltam a stresszbot elé. Szóval összességében Poe anélkül hullott el Töki jól irányzott lövésétől a 4. vagy 5. körben, hogy érdemi kárt okozott volna Gergőnek. Bár itt lélekben feladtam már a meccset, úgy gondoltam, hogy nem veszem el játékostársamtól az élményt és végülis folytattuk a játékot.

k-wing.jpg

Poe haláláig nem tétlenkedtem a másik két hajómmal és Horton megsoroztam amennyire lehetett. Lelőnöm nem sikerült ugyan a kezdeti összetűzésekben, de legalább elértem azt, hogy 2 életponttal és 3 stresszel menekülve elbujjon a pálya letávolabbi sarkában. Így maradt időm, Roarkal, a másik gonosz Y-nal, és Tökivel foglalkozni (aki ekkor már nagyon fel volt bátorodva, hogy az ellenfél ász pilótáját lelőtte). A stresszbot körönkénti módosítatlan 3 lövése számomra meglepő módon egész komoly károkat tud okozni a közepesen agilis hajóknak is (2 zöld kocka). Töki 2 kör alatt hullott el a „Jó Stress Hog” ellen, és Roark-nak is meg kellett izzadni, hogy egyben tartsa a hajóját. Hosszas lövöldözés után ott maradtam egy 1 hull – 1 pajzsos Mirandával és egy 3 hull-os Y-nal, a lesebzett Horton és a „Gonosz Stressz Hog” ellen.

Ezen a ponton bejelentette a bíró, hogy lejárt az időnk és az utolsó kört fejezhetjük már csak be. Gyors fejszámolás után kijött, hogy 1 teljes Squad ponttal vezetek, de ehhez a 2 életes Mirandámnak még túl kell élnie Horton TLT-s támadását, aki az utolsó körre sikeresen visszanavigálta magát a csatába. A kockák visszadták azt, amit Poe-nál elvettek, így 1 hull ponttal Miranda megúszta az utolsó kört. A meccs azzal ért véget, hogy a Stressz Hog-om az utolsó TLT-s lövésével kilőtte Horton-t, így 12 pontnál nagyobb győzelemmel hoztam a meccset. Bár az elején annyi hibát elkövettem, hogy szerintem ellenfelem ezerszer jobban megérdemelte volna a győzelmet, de végül a sors és a kockák nem így hozták. A tanulság nekem ebből a meccsből az volt, hogy sohase add fel, és Poe-val röpködj sokkal türelmesebben! Inkább ne lőjj két körig, de maradj streszmentes, minthogy előrerohanj, puffants egy nagyot majd elégj!

Az aljas trükkök nagymestere

Nekem a szívem csückse az X-Wing-ben a 3. frakció a Scum & Villany. Izgalmas hajók, aljas képességek, és nem utolsó sorban Illicit Upgradek. Amikor a forduló 3. meccsében összekerültem Tibivel, már nagyon meg akartam nézni a listáját, mert az ebédszünetben nagyon terjedt a rossz híre. Szemfülesek kiszúrhatták, hogy kicsit megkevertem a meccsek sorrendjét. Ez azért történt, mert tematikailag ez a játszma teljesen külön kategóriába tartozik, és ebből lehet a legtöbbet tanulni szerintem.

xwing-kihraxz.jpg

3. meccs – Tibi

Sokak nem szeretik a HWK-ot mert kevés az életpontja, lomha, és gyakorlatilag nincs Primary Weaponje. A Wave 7 megjelenéséig még egyet is tudtam érteni ezzel az állítással, mert addig a pontig nem tudtunk vele érdemi támadást intézni Range 3-ra (szimplán nem voltak ilyen turretek). A TLT-k megjelenésével azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Ha figyelembe vesszük az új Turret-et, és a teljesen aljas képességeket, akkor kijön, hogy tökre megéri ezt a hajót hozni. Csak úgy tűnik erre eddig még csak Tibi kolléga jött rá a versenyzők közül. Nem teketóriázott bepattintott rögtön kettőt is a csapatba. Az egyik 0-ra veszi egy ellenséges hajó PS-ét Combat Phaseben, a másik elveszi a fókuszát. Ez az Ultimate Anti-Poe kombó. Egyszerűen imádom. Kinek kell az a nyomorult stresszbot? Ehhez jön a második legkedvencebb Scum hajóm a szintén méltatlanul alábecsült Kihraxz Fighterben csücsülő Talonbane Cobra. Én mondjuk Stay on Target helyett Crack Shot-tal szoktam hozni, de teljesen megértem Tibi mester ezen választását is. A csapatba bekerül a méltán rettegett Z-95 is, a fókusz lopkodó elit pilótával, aki remekül kiegészíti Palob képességét.

Tibi – 98 pont

Torkhil Mux (25)

  • Twin Laser Turret (6)

Palob Godalhi (26)

  • Twin Laser Turret (6)

Talonbane Cobra (32)

  • Stay on Target (2)
  • Glitterstim (2)

Kaa’to Leeachos (15)

garnet-hwk290.jpg

Amikor először végignéztem ezen a listán tudtam, hogy egy meglehetősen nehéz meccsnek nézek elébe, de arra a megalázó vereségre álmaimban se gondoltam volna, amit Tibi mért rám. Hol hibáztam? Először is Poe-val rettegtem a HWK-k-tól, ezért minél távolabb akartam magam tudni tőlük. Ez annyira jól sikerült, hogy végül 4. körig nem is tudtam senkire se lőni, nemhogy rájuk. Aztán egy elrontott manőverrel benavigáltam magam Range 2 határára Palob-hoz, és nem mertem a fókuszomat felrakni, nehogy ellopja. Itt jött szembe Talonbane Range 1-re. Bár Poe gyorsabb volt, és az első szó jogán lehúzta két életpontra Talonbane-t, de annak sokkal fájdalmasabb volt a Glitterstimmel dúsított válasza, aminek 5 kockájával gyakorlatban lennullázta mindenemet. Innen Poe már csak csemege volt Kaa’to-nak meg a két TLT-nek.

A meccs hátralevő része azzal telt, hogy kínkeserves lassúsággal levadásztam Palob-ot, de sokat nem tudtam szépíteni a vereségemen.

Összefoglalva a tapasztalataimat amire mindeki figyeljen, ha Poe-val játszik:

  • Türelmesen kell navigálni és nem kell fejjel előre a csatába rohanni. Nem olyan magas az a 2-es agilitás!
  • Kell mellég valaki aki vagy leszedi a stressz, vagy ad fókuszt, mert ha counter lista jön, meghaltunk.
  • A régi játékosok meg ne felejtsék, hogy van Boost, ezen a nyomorult T-70-es X-szárnyún. Ha ez előbb tudatosul bennem lehet, hogy csak fele olyan megalázó lett volna a Tibi elleni meccs.
  • Kerüldd el az összes stresszbotot. Tényleg. Ott vége van a meccsnek, ha Poe-val szembemész vele.

Köszönet a szervezőknek

  • Végső soron szeretném hálámat kinyilvánítani az összes szervezőnek, a fantasztikus munkájukért és a hangulatos versenyért! Izgalmas volt végre új arcokkal leülni játszani. Kellett már egy ilyen színfolt a játék életébe. Remélem viszont láthatunk majd néhányótokat a budapesti Ligában is!

A Blog legyen minden olvasónkkal, a szolnoki X-winges arcokkal meg különöst! 😉

Az X-Wing tematikus hetünk cikkei